Blue Monday. Volgens de Britse psycholoog Cliff Arnall is de derde maandag van januari de meest deprimerende dag van het jaar. In 2022 is dat op 17 januari. Hoe wil jij dit jaar reageren op Blue Monday?

De keuze tot innerlijke vrijheid

Edith Eva Eger scheef de internationale bestseller ‘De Keuze, leven in vrijheid’. Ik citeer een belangrijke zin van haar uit dit prachtige boek:

‘Elk moment is een keuze. Hoe frustrerend, vervelend, uitputtend, pijnlijk of beklemmend onze ervaring ook is, we kunnen er altijd voor kiezen hoe we reageren.’

Edith Eva Eger leert ons ontzettend veel. Zij heeft een heftige geschiedenis en recht van spreken. In haar diepste ervaringen leerde zij dit citaat te leven. Elk moment is een keuze.

Wat is mijn keuze? Wat is mijn keuze als 17 januari de meest deprimerende dag van het jaar zou zijn? Reageer ik met depressie? Of reageer ik met vreugde vanuit een diepe innerlijke bron? Welke keuze wil ik maken? En ik stel de vraag ook aan jou: welke keuze wil jij maken?

De omstandigheden

Ieder van ons heeft zijn eigen geschiedenis. Zijn eigen gezin van herkomst. En daar komen de dagelijkse omstandigheden bij. De achterliggende maanden waarin de samenleving in lockdown leeft, kunnen ons behoorlijk beïnvloeden. En laten we reëel zijn: de omstandigheden met steeds wisselende maatregelen maakten het leven grillig en onvoorspelbaar. En dan?

Ik denk opnieuw aan een voor mij inspirerend persoon: Viktor Frankl. In zijn boek ‘De zin van het bestaan’ staat een zin die getuigd van levenskracht. Ik lees bij hem:

‘De laatste van de menselijke vrijheden is in alle gegeven omstandigheden kunnen kiezen welke houding je aanneemt, je eigen weg kunnen kiezen.’

Letterlijke vrijlating

Ik dacht na over deze diepe woorden van Viktor Frankl. Hoe zit dat? De maatregelen in de achterliggende periode zorgen ervoor dat mijn afspraken muteren, dat winkels zomaar een langere tijd zijn gesloten, dat ik minder mensen spreek en noem maar op.

Opnieuw raadpleeg ik het boek van Viktor Frankl. ‘Letterlijke vrijlating en bevrijding betekent niet het einde van gevangen zitten’, zo lees ik in zijn boek. Het gaat om de houding die ik aanneem ten opzichte van de omstandigheden. Laat ik mij innerlijk gevangen nemen als omstandigheden mij beperken of ben ik een vrij mens die in elke situatie zelf bepaalt welke houding die aanneemt ten opzichte van die omstandigheden?

Innerlijke vrijheid

Viktor Frankl was een belangrijke inspiratiebron voor Edith Eva Eger. Zij hebben beide een ontzettend zware geschiedenis. Voor mij zijn deze personen grote inspiratiebronnen om te groeien in vrijheid. Ongeacht de omstandigheden. Hoe zwaar of deprimerend de omstandigheden ook kunnen zijn. Ook op Blue Monday.

Ga je mee in de stroom van Blue Monday of kies jij voor innerlijke vrijheid? Ik kies ervoor om mij te laten inspireren door Edith Eva Eger en Viktor Frankl. En jij? Als jij zoekt naar innerlijke vrijheid wil ik graag jouw inspiratiebron zijn. Neem contact met mij op en meld je aan voor een contextueel coach traject. Laten we leven in vrijheid.