Terug van mijn werk zag ik het direct. Eén van mijn kippen lag ziek in het hok. Volledig door haar poten gezakt. Wat nu?  Eén ding was me direct duidelijk. Voorlopig zou deze kip geen eieren meer leggen.

Plan het ongeplande

De volgende dag had ik een keuze: de kip laten voor wat ze was of haar die aandacht geven die ze nodig had.

Niets doen betekende dat ze dood zou gaan. Een bezoek aan de dierenarts zou haar redding kunnen zijn. En meteen dacht ik: heb ik hier tijd voor? Hoeveel geld gaat mij dit kosten?

Ik ging aan het werk. Maar het zat me niet lekker. Wat zou ik zelf willen? Had ik ruimte om nu mijn werk te laten voor wat het was? Aandacht geven aan dat wat me dierbaar is? “Plan het ongeplande”, een belangrijke uitspraak die iemand mij eerder meegaf.

Inspiratiebronnen

Een voor mij belangrijke inspiratiebron is Stephen R. Covey. Hij is de schrijver van het boek ‘de 7 eigenschappen van effectief leiderschap’. Mijn kip bevestigt het voorbeeld dat Covey in zijn boek beschrijft: hebben we oog voor de kip (het productiemiddel) of hebben we onze focus liggen op de eieren (de productie)?

Het productiemiddel

Dezelfde middag kon ik bij de dierenarts terecht. En die was duidelijk. Mijn kip was zwaar ziek en had medicatie nodig. Voorlopig zou mijn productiemiddel geen productie opleveren. Aandacht, rust, goede voeding, tussen de andere kippen zijn, dat was het advies.

Hoeveel aandacht, rust en goede voeding geef jij aan jouw productiemiddelen? Draaien de machines overuren zonder onderhoud? Draait het personeel volledig door om onbereikbare targets te halen? Is er ruimte om het ongeplande in te plannen?

Tijdmanagementmatrix

Covey beschrijft in zijn boek de tijdmanagementmatrix. Aandacht voor dringende zaken geven we al snel voorrang. Dringende zaken zijn zichtbaar. Belangrijke zaken dragen bij aan je levensvisie. Aan je roeping waar ik in een eerdere blog over schreef. Leven vanuit je roeping vraagt om initiatief. Belangrijke zaken eerst, schrijft Covey. 

Levensvisie

Richten op je levensvisie zorgt voor evenwicht en balans. Het vraagt discipline. Ruimte om het productiemiddel gezond te houden. Ruimte om met mijn kip naar de dierenarts te gaan voordat het echt dringend zou worden. Een goede conditie is van belang voor mijn kip zodat ze gezond haar eieren kan produceren. Anders gezegd, het rendement blijft juist daardoor op niveau.

En zo werkt dat ook bij ons. Aandacht voor onszelf is belangrijk. Veel organisaties zijn zo gefocust op de eieren dat ze de kip vergeten. Ieder mens heeft aandacht nodig, behoefte aan erkenning op de werkvloer, visie voor de toekomst in plaats van doelloos doorrennen. Anders zakken we door onze benen heen. Net zoals mijn kip door haar poten zakte.

Belangrijke zaken eerst

Belangrijke zaken eerst. Als mens je levensvisie scherp krijgen. Als team je gezamenlijke strategie en richting vorm geven. Coaching en teambuilding. Dan leven we doelbewust. En dan volgt het rendement als vanzelf.